Mange kjenner den, noen har brukt et liv på å studere den. Torsdag 10. august kan du også bli kjent med underverket, J.S.Bachs messe i H moll.

Tekst og foto: Jørgen Mathisen

 

Eller kanskje er du kjent med den – i Bodø har den før vært oppført av Bodø domkor med sammensatt orkester. Så hvis du kjenner den litt, kan du bli bedre kjent med denne helt uforlignelige messen som det Norske Solistkor og Freiburger Barockorchester framfører sammen, og med flere kjente solister til.

 

Dirigent for det hele er Det Norske Solistkors legendariske leder gjennom mange år, Grete Pedersen. Hun regnes internasjonalt for å være en meget viktig dirigent og instruktør, og nå får hun ikke bare koret sitt å passe på, men også musikerne i et av verdens mest kjente og aktede barokkorkestre.

 

– Det skal bli spennende, jeg har ikke arbeidet med dette orkesteret før, forteller Grete Pedersen.

Faktisk har hun ikke dirigert h-moll-messen i sin gamle, komplette form før heller.

– Dette er erfarne og utrolig dyktige musikere, de har gjort den sammen med andre kor i Europa fire ganger nylig, så dette kan de. Dermed er det bare fint å kunne sy dette sammen mellom Solistkoret og Freiburger Barockorchester, sier Grete Pedersen.

– Koret og jeg har gjort den sammen med både Kringkastingsorkesteret og ensemblet Barokkanerne, men begge gangene var det en mer eksperimentell framføring hvor Bachs musikk var linket sammen med samtidsmusikk, forteller hun.

 

– Både arkitektonisk og matematisk og musikalsk er dette et storverk, og selvfølgelig med mange symbolske sammenhenger – for eksempel at det er et tema som gjentas 13 ganger. Jeg vil si at det å få med seg h-moll-messen er like mye et must som det er for en Bodøværing å gå på Keiservarden eller en turist å reise med Hurtigruta. Noe man MÅ gjøre i hvert fall en gang i livet.

Konserten varer litt lenger enn en fotballkamp – og det må man da kunne tåle – når man vet t et er en «gave» man kommer ut med etterpå.

 

Dirigenten kan love en uforglemmelig opplevelse, det blir ekstra nerve når et kor, et orkester, solister og en dirigent skal jobbe sammen på denne måten – bare her og nå, bare denne ene gangen på denne ene festivalen.

H-moll-messen har undertittelen «Til Guds ære og sinnets rekreasjon» - og rekreasjon betyr i dette tilfelle ikke bare «forbedring» men også nyskaping. Re-kreasjon.  Noe man faktisk bør utsette seg for i livet.