Festivalbandet The Fretworkers. Fra venstre Mikael Jonassen, banjo, Yngve Jordalen, bass og Vegard Doszko, gitar.

The Fretworkers kaller de seg, og du kan høre og se dem over alt i Bodø under hele festivalen. De er årets festivalband.

Tekst og foto: Jørgen Mathisen

 

Hele hensikten er å live opp stemninga der de er og skape blest om Nordland Musikkfestuke. De har allerede spilt på Hundholmen Brygghus, i sykehusets foaje og på Stamina på City Nord, og mange flere originale spillesteder skal de bli utover i uka så lenge festivalen er i gang.

- Kjempefin jobb å ha, dette lar oss virkelig møte folk og vi får jo spille masse sammen hele uka, samstemmer Mikael Jonassen, banjo, Yngve Jordalen, bass, og Vegard Doszko, gitar.

 

Bandet har vanligvis base i Oslo, men Mikael er lokalalibiet. Han er fra Bodø og har spilt i mange år både her og i Oslo der han også har studert.

- Dette er virkelig artig, vi havner jo midt oppi alt og folk blir både overrasket og fornøyd når de plutselig får en halvtimes konsert midt i fanget der de tilfeldigvis er allurat da. På den måten får mange som kanskje ikke har noe forhold til festivalen også vite om den og hva som skjer, sier Mikael.

 

Fretworkers har flettet seg sammen (fretwork betyr flettverk) i om lag halvannet år, og har gjort bra mange jobber sammen på den tida. Blant annet har de fast spilling på utestedet Django i Oslo, og det passer bra med musikktypen de spiller.

Den som dumper over The Fretworkers i løpet av uka kan glede seg over westernaktige ballader, fine forte bluegrasslåter, mye kjapt banjospill og annen trivelig musikalsk underholdning. Synger gjør de alle, både solo og trestemt.

De følgende dagene kan de påtreffes på Sølvsuper, i sentrum, utenfor Stormen, på City Nord og ikke minst på Hundholmen Brygghus. Akkurat når er det ikke meningen noen skal vite, for festivalbandet skal dukke opp som en overraskelse.

 

Drømmen er USA-tur sammen, med opptredener i sørstatene, som er hjemmeområdet til den musikken disse gutta lever av og for. Foreløpig skorter det på arbeidstillatelse. De har vært på bluegrass-studietur alle tre, men ikke sammen og ikke som uøvende gruppe. 

Umiddelbart etter at de har avsluttet jobben for Nordland Musikkfestuke går de til Store Studio her i Bodø, lydstudioet der mange fine album blir til. Det neste som lages der er med The Fretworkers, og dette blir deres debut-album.


God stemning i den nye foajeen på Nordlandssykehuset. Pasienter som ventet og pårørende som ventet fikk seg en hyggelig musikalsk overraskelse, og massevis av ansatte i alle etasjer tok seg en pause og hørte på The Fretworkers.