Det er høydepunkter i kø, det er smil, det er godt vær, det er musikfestuke. Vi er i gang.
– Sånt gir gåsehud, sa stortingsrepresentant Svein Harberg (H), kulturkomiteleder som åpnet festen.

Tekst: Jørgen Mathisen

Foto: Henrik Dvergsdal

 

– Det spektakulære, det folkelige, det spesielle, pluss alle utfordringer og innspill, er Musikkfestuka i et nøtteskall for meg, sa ordfører Ida Pinnerød (A) da hun talte til et tusentallig publikum på torget under den offisielle åpninga lørdag.

– Det handler ikke om en hvilken for helst musikkfestuke, men Musikkfestuka i bestemt form entall, og det navnet har festet seg i hele landet, sa Svein Harberg.

Stortingets familie- og kulturkomite ledes av han, som den fremste av de politikere som skal være rettledere for kulturpolitikken i Norge.

 

Utvikling og nyskaping

Festivalprofil Gjermund Larsen og tango-gjestene i det finske Tango-orkesteri Unto sørget for musikkinnslagene. Gjermund Larsen fortalte om sin bakgrunn og om det rike trønderske folkemusikkmiljøet han er en del av – som oppebæres fortsatt blant annet av godt kulturskole-arbeid.

– Det gir rom for utvikling og nyskaping i folkemusikken sa, han – og han er selv en viktig del av dette ved siden av å ga Spellemannspriser også som kunstmusikk-utøver, samtidskomponist og fiolinsolist.

I løpet av årets musikkfestuke skal han ha sju konserter på sju dager.

– Man kan jo ikke sitte på hotellrommet og mimre når man har en slik mulighet, sa han.  

 

En kulturpolitikers drøm

– Programmet denne uka er en utfordring for en komiteleder som gjerne skulle fått med seg mye mere, sa Harberg også i sin tale, og fortsatte:

– Det er en drøm for oss kulturpolitikere på Stortinget å se hvordan folk rundt i landet skaper kultur. Bodø og Musikkfestuka har fått en posisjon, og jeg synes det er en god idé at Bodø blir europeisk kulturhovedstad, sa Haarberg.

Direktør i Nordland Musikkfestuke André Wallann Larsen fulgte opp med å understreke musikkfestukas støtte både til kulturhovedstads-søknad og «Ny by», begge deler i tråd med festivalens grunntanke om kvalitet og utvikling.