Nordland Musikkfestuke åpnes i dag for 38. gang. Det er André Wallann Larsens sjuende festival.
– Det er som å gå opp til eksamen hvert eneste år, sier direktøren.

TEKST OG FOTO: SVEIN SNEFJELLÅ

-        Det er absolutt en fordel med en viss rutine i en jobb som min. Men det er jo bare det, at festivalen lages på nytt hvert eneste år. Derfor er jeg alltid like spent. Dersom du ikke har puls og litt høye skuldre før vi går i gang, er det urovekkende.

Vi har kjente arenaer å forholde oss til, men også alltid noe nytt hvert år. Det skal krible. Og om jeg ser rolig ut, kan jeg forsikre om at det kribler også i år, sier Wallann Larsen.

 

BETYR MYE

-        Å få til en festival som vår, er lagarbeid. Men det betyr mye for meg personlig at det blir et vellykket arrangement. Derfor er det som å gå opp til eksamen hver gang. Det spiller liten rolle hvor mange års erfaring du har, selv om også erfaringen kommer godt med, sier han.

Når Nordland Musikkfestuke åpnes i dag, startet arbeidet med å lage festivalen to-tre år før.

-        Mye skjer to år på forhånd. Det betyr at hovedtrekkene for neste års Musikkfestuke ligger klar. Det er betryggende. Dersom det ikke var slik, hadde det virkelig vært grunn til bekymring, sier han.

I år er det flere ting musikkfestdirektøren gleder seg spesielt til.

-        Satsingen på ballett, for eksempel. Det å få stjerner fra Wiener Staatsballett til å opptre sammen med vårt eget Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, er nesten utrolig. Men i morgen står de sammen på scenen i Stormen konserthus.

VERDENSPREMIERE

At vi også har to internasjonale barokkorkester på programmet, Freiburger Barockorchester og L’Apreggiata, er stort. De representerer en enorm kvalitet. L’Apreggiata har vært hos oss to ganger før, begge ganger med stor suksess. Denne gangen kommer de med programmet «Händel goes wild» som er spilt inn på plate.

Platen slippes 1. september. Vi har den her oss på lørdag. Og i Stormen konserthus spilles musikken for aller første gang fra en scene. Det tillater jeg meg å mene er en fjær i hatten for Nordland Musikkfestuke og vi vet at L’Appregiata er veldig glad i Bodø og Musikkfestuka.

Også det er en tillitserklæring. Sier André Wallann Larsen.

- Og så har vi jo produksjonen i Bodøsjøen om kvelden fredag 11. august, Sommernachspielet med klassisk nordnorsk fyrverkerikonsert. Her bryter vi bokstavelig talt nytt land. Noe liknende har aldri vært gjort i Bodø før.

Konserten vil bli en hitparade av klassisk musikk, alt det vi kjenner og liker så godt. Det som blir ekstra spennende og som virkelig gjør at det kribler, er at festfyrverkeriet skal synkroniseres til musikken. Det er godt å registrere at nyvinningen er tatt veldig godt imot av publikum. Forhåndssalget er godt. Det skal blir knall og forhåpentligvis ikke fall når festen avsluttes med fyrverkeriet, sier han.

 

TIL DEBATT

Årets Musikkfestuke tjuvstartes i dag med konferansen «Er kultur distriktspolitikk?».

-  Det er noe vi gjør i samarbeid med Nord Universitet, og også det et nytt innslag i festivalprogrammet vårt, sier Wallann Larsen.
- Vi synes at Nordland Musikkfestuke er blitt en så stor festival, at vi også vil ta del i debatten, spennet mellom kunst, kultur og politikk.


- At det dessuten er valgår i år, gjør det ekstra aktuelt. Derfor har vi samlet sentrale aktører som vil gå i dybden på kulturpolitikken via tema som lokalpolitikk, kulturidentitet og lønnsomhet, sier André Wallann Larsen.