Med hundrepersoners kor og fullt orkester gjorde Petter Dass bokstavelig talt sitt inntog i Bodø Domkirke og dermed også Nordland Musikkfestuke.

Av Jørgen Mathisen

 

Regissør Sigrid Strøm Reibo har gjort mye med forestillingen siden den ble vist forrige gang, i 2007. Urpremieren var i 1989, og hele tida har det vært opprinnelig regissør Stein Winges regi som i hovedsak har vært fulgt. Nå var det tid for endring og modernisering av kirkespillet.

1600-tallets parykker og knebukser er byttet ut med moderne klær, mange rekvisitter er gjort enklere og lettere, både i bokstavelig og overført betydning.

 

Musikk-kirkespillet er fortsatt like mektig, men viser nå i større grad enn før hvordan innholdet er allmennmenneskelig og tidløst. Det handler om hvordan kjærligheten overvinner alt, også kampen mot det onde. Og det onde er i denne sammenhengen framstilt med djevelen selv, Han Tykje, som er «hjertelig» til stede, men ikke klarer å ta kontrollen over Petter Dass, enda djevelen mener å ha rettmessig pant i sjelen til Petter Dass.