Industrigründer Vebjørn Tandberg var veldig fascinert av jenka, og han ville gjerne at flest mulig skulle danse. Hans jenka-interesse var også et poeng i live-radioteaterstykket ”Lyden av Tandberg”. Dermed måtte hele salen stå opp og danse jenka i benkeradene.

Tekst: Jørgen Mathien

 

Det skjedde i Vebjørn Tandberg-ånd. Det var ikke uvanlig på 1960-tallet at han fikk celebriteter som gjestet fabrikken hans til å danse jenka rundt det store svømmebassenget med spesialagde høyttalere.

Radioteateret om Vebjørn Tandbergs vekst og fall, som ble framført i Stormen konserthus, hadde selvfølgelig dette også med, og selv om det ikke kunne høres på radio var det ingen tvil om at publikum i den fullsatte Stormen-salen syntes dette var stas.


Det var et nytt og aktuelt drama alle landets radiolyttere fikk oppleve. Og i en helt spesiell produksjonssammenheng. Levende radio fra Stormen fortalte om Vebjørn Tandbergs liv, men også generelt: Dette er tidløse temaer om mennesker i kamp med tilværelsen, samfunnet og seg selv.

NRK Radioteatret og KORK presenterte i samarbeid med Nordland Musikkfestuke historien om Vebjørn Tandbergs verdenssuksess - en spesialskrevet radioteatermusikal som forteller om den nytenkende entusiasten innen lyd og bilde. En fortelling om et stort industrieventyr og om et dramatisk liv: Vebjørn Tandberg er Bodøs store sønn som grunnla og drev frem et av Norges fremste industrikonsern fra 1930-1970-tallet.

Det begynte å gå nedover med Tandberg-konsernet på starten av 1970-tallet og for Vebjørn Tandberg endte det tragisk – han tok sitt eget liv 30. august 1978.

Du kan høre radioteateret som ble laget i og sendt fra Stormen 11. august på nrk.no.


Forfatter, regissør og kunstnerisk ansvarlig: Mathias Calmeyer. Dramaturg: Gunhild Nymoen. Produsent: Joakim Borgen. I rollen som Vebjørn Tandberg: Pål Christian Eggen. I rollen som Evterpe, hans muse: Heidi Gjermundsen Broch. Ellers medvirker: Espen Beranek Holm, Torgny Gerhard Aanderaa og Unn Vibeke Hol. Kringkastingsorkestret ble dirigert av  Christian Eggen.