Musikk gir opplevelser – gledelige og positive, men også engasjerende og provoserende. Nordland Musikkfestuke gir deg økt kunnskap og innsikt og dermd bedre opplevelser hver dag under hele festivalen.

TEKST: JØRGEN MATHISEN

 

Hver dag kommer en ny bit i foredragsserien «Innsikt». Dette er frittstående arrangementer og man behøver ikke ha forkunnskaper. Man behøver heller ikke ha bestemt seg på forhånd for noen spesiell konsert for å ha utbytte av foredragene, selv de er knyttet opp mot forskjellige konserter.

Foredragsserien går gjennom hele Musikfestuka og alle dager klokka 15.00, om bord på MS Gamle Salten. Der skal det handle om alt fra barokk til Vebjørn Tandberg, fra popmusikk til Petter Dass. Foredragene holdes av folk med kunnskap om temaer som har med festivalen og musikken i den å gjøre.

 

Mandag: Det samiske Bodø

I det første foredraget, mandag 8. august, skal historie-professor Steinar Aas, Nord Universitet snakke om Bodøs samiske historie. Bådåddjo het stedet lenge før Bodø ble født for 200 år siden. Musikkfestuka har samisk festivalprofil i 2016, Frode Fjellheim, og foredraget er slik sett relevant for en veldig stor del av programmet til festivalen.

 

Tirsdag: Barokk og ba-rock

Musikkviter og musikkanmelder Maren Ørstavik har de to neste dagene. Hun er master i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo. Tirsdag 9. august skal hun snakke om barokkmusikken som var 16- og 1700-tallets popmusikk. Det er mange likheter til dagens pop og rock musikalsk, men også en viss likhet ved utøverne, som var datidens popstjerner.

 

Onsdag: Pop for de private rom

Kammermusikken som ble skrevet og framført på 1700- og 1800-tallet var oftest ikke ment for offentlig framførelse. Det er i mindre, intime settinger kammermusikken egner seg best, den inviterer til nærkontakt med publikum. Dette skal Maren Ørstavik snakke om onsdag 10. august.

 

Torsdag: Best mulig høyttalerkvalitet

Vebjørn Tandberg fra Bodø skrev norgeshistorie da han etablerte Tandberg Radiofabrikk. Fabrikken innledet en helt ny kvalitetsæra for gjengivelse av musikk gjennom høyttaler, og hele driften var dessuten sterkt preget av Vebjørn Tandberg personlig. Knut Eide skal fortelle om han torsdag 11. august.

 

Fredag: Musikkhistoriens vidunderbarn

Betegnelsen vidunderbarn har vært mye brukt i musikk-sammenheng. Wolfgang Amadeus Mozart er et eksempel. I musikkhistorien har vidunderbarn en egen plass, og Jan Fredrik Heyerdahl fra NRK skal belyse dette fenomenet i sitt foredrag fredag 12. august.

 

Lørdag: Var Petter Dass folkets helt?

Historiker Alan Hutchinson vet mye både om hvordan det var i Nordland i tida da dikterpresten Petter Dass levde, og han vet mye om Petter Dass. Hvem han var, dikterpresten mange har et forhold til, kan man lære mer om i foredraget lørdag 13. August.

 

Foredragsserien Innsikt er et samarbeid mellom Nordland Musikkfestuke og Nord Universitet.