Knut Eide (til venstre) og Trond Flateby fra interesse-organisasjonen og samlerne Tandbergerne lager ikke bare en men to utstillinger i Stormen bibliotek under Nordland Musikkfestuke.

I Stormen konserthus´store sal kan du oppleve den helt spesielle konserten ”Lyden av Tandberg” torsdag 11. august – i Stormen bibliotek kan du oppleve Vebjørn Tandbergs liv og produkter hele uka. Det sørger ”Tandbergerne” for.

TEKST OG FOTO: JØRGEN MATHISEN

De skal presentere Tandberg på to måter:

Stue-miljøer

Det ene er den store utstillingen inne i salen der vi har laget tablåer for hvert tiår siden 1930-tallet. De viser stueinnredninger med tilhørende radio, tv- og andre lyd- og bildeprodukter fra Tandberg.

Her er det rik mulighet til mimring og nostalgi, i hvert fall for alle over 30. Og for yngre er det et innblikk i ”gamle dager”

Historien om Tandberg

Den andre er en historisk gjennomgang ute i fellesarealet foran inngangen til selve biblioteket. I fem montre skal de fortelle historien til Vebjørn Tandberg og Tandberg-produktene fra starten i 1933 til slutten i 2010. For så lenge ble det egentlig laget Tandberg-produkter, selv om produksjonen av de berømte høykvalitets-radioene, spolebånd-opptakerne, høyttalerne og alt det andre innen radio, tv og diverse lydavspillings-apparater sluttet mange år tidligere.

Videokonferanser det siste

- Den siste produksjonen med utstyr som bar Tandberg-navnet sluttet i 2010, og det var utstyr til videokonferanser, forteller Knut Eide, en av de ivrigste Tandbergerne.

Da var alle andre epoker over, fra den spede begynnelsen med radioer, via gullalderen med radioer, båndopptakere og høyttalere, og via perioden da det mest ble produsert datautstyr, og fram til slutten.

Alt dette og mer til kan du lære om på den todelte Tandberg-utstillingen i Stormen bibliotek.